Meemi

Meemi.infosta
Versio hetkellä 26. tammikuuta 2022 kello 13.19 – tehnyt Jonne Webber (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erään meemin kehityshistoriaa

Meemi on yleisessä merkityksessä Richard Dawkinsin kehittämä käsite, joka tarkoittaa sitä elementtiä inhimillisessä kulttuurissa, jota biologian puolella vastaa geeni. Meemit säilyvät, siirtyvät, mutatoituvat ja tukahduttavat toisia meemejä, mikä muodostaa inhimillisen kulttuurin. Toisin kuin geenejä, joita siirretään eteenpäin lisääntymällä, meemejä siirrellään ihmiseltä toiselle niitä kovaan ääneen koulun käytävillä huutelemalla; siksi meemit muistuttavat luonteeltaan myös viruksia.

Tällaista meemien kehittymistä kutsutaan kulttuurievoluutioksi; ilmiö on analoginen biologisen evoluution kanssa sillä erotuksella, että siinä missä biologinen evoluutio on luonteeltaan darwinistista, on kulttuurievoluutio luonteeltaan lamarckistista. Toisin sanoen hankitut ominaisuudet periytyvät kulttuurievoluutiossa, toisin kuin biologisessa evoluutiossa (epigenetiikka poislukien).

Internetin kuvalaudoilla meemi tarkoittaa tyypillisesti toistoelementtiä, esimerkiksi kuvaa tai tekstipätkää. Termi voi tarkoittaa myös esimerkiksi laajalle levinnyttä reaktiomakroa, kuten "Mee nyt vittuun".

Trivia

  • Finnchanissa meemi suodattui pitkään syöväksi, joten myös tätä termiä saattaa kuulla vanhojen käyttäjien suusta silloin, kun he puhuvat eebbisestä meemusta.

Linkit