Kuvalauta

Meemi.infosta
Tämä artikkeli käsittelee vuosina 2007-2010 toiminutta lautaa. Termi "kuvalauta" on myös synonyymi kuvafoorumille.
Kuvalaudan kävijämäärät Alexa-nettisivuston mukaan.

”Teinipoikien hakkeriyhteisö”

-Jani Järvinen verkkopalveluyhtiö Byroosta.

Kuvalauta oli mm. Ylilaudan, Northpolen, Lauta.netin ja Kotilaudan edeltäjäsivusto, jolla nähtiin suunnattomia määriä eeppisyyttä ja koettiin hienoja raideja. Kuvalaudan ensisijainen tarkoitus oli olla nyymikansan oma koti, missä jokainen voisi puhua mistä vain haluaisi. Menestyksekkäiden muutaman vuoden jälkeen se kuitenkin kohtasi kyttäjuttujen takia loppunsa elokuussa 2010.

Historiaa

Kuvalauta perustettiin alun perin 10. joulukuuta 2007 Finnchanin korvaajaksi, mutta se erkani nopeasti juuristaan jonneinvaasion myötä ja kasvoi nopeasti Suomen sadan suurimman internet-sivuston joukkoon. Sen perustajana toimi Gabo ja myöhempinä ylläpitäjinä toimivat ainakin Sukkero ja Perenner.

Kun Tornionyymi julkisti vuoden 2010 alussa Northpolen, ketään ei kiinnostanut jonkun homon hostaama paska lauta, vaikka sitä mainostettiinkin Kuvalaudalla aggressiivisesti. Kuvalaudalla käynnistyi silti hurja kehityskeskustelu, jonka seurauksena tapahtui ainakin seuraavaa:

Nämä uudistukset jättivät lähtemättömän vaikutuksen suomalaiseen lautakulttuuriin.

22. maaliskuuta 2010 Kuvalauta kaatui ajettiin hallitusti alas välillä 20.00–21.00 poliisitutkinnan pelossa seuraavaksi 3–4 tunniksi ilman ennakkovaroitusta. Hämäysoperaatio ilmeisesti onnistui, sillä ainakin Etelä-Suomen Sanomat (ja ilmeisesti myös muut mediat) uutisoi virheellisesti Kuvalautan sulkeutuneen. Sen seurauksena valtaisa määrä jonneja ja muita nyymejä poukkoili ympäriinsä ilman elämänhalua tai selkeää määränpäätä. Kuvalaudalla oli juuri ennen sulkemisaikaa julkaistu yli 120 000 Älypäästä ongittua suomalaista sähköpostisalasanaa.

Virtuaalisesti kodittomiksi jääneet nyymit sotkivat Northpolea (mikä ei kestänyt käyttäjäryntäystä ja kaatui myös seuraavaksi yöksi), 4chania ja erityisesti ruotsalaista SPchania. Puoliltaöin Kuvalauta kuitenkin yllättäen avautui uudelleen ja normaali meno jatkui siellä.

Kesän 2010 kääntyessä syksyyn päin tuo anonyymien herrasmiesten taidekuvasivusto oli hienompi kuin koskaan, ja sillä näytti olevan edessään loistava tulevaisuus.

Loppu

Gabon viesti Kuvalaudan sulkeutumisesta 31. elokuuta 2010
Pääartikkeli: Kuvalaudan tuho

Kuvalauta suljettiin 31. elokuuta 2010 noin kello 17:28 keskellä Gabon stickyn aiheuttamaa paskamyrskyä. Stickyn mukaan sulkemisen syynä oli sivuston hostauspalvelun kyllästyminen poliisitutkintoja koskeviin paperisotiin, jotka ohjattiin Kuvalaudan ylläpidon sijaan heille. Tämä johti määräykseen poistaa sivusto heidän palvelimiltaan. Sulkemisesta huolimatta Kuvalaudan arkisto pysyi vielä toiminnassa ainakin jonkin aikaa.

Kuvalaudan tuho aiheutti joukkopaon Northpoleen sekä muille kuvaforumeille. Pahimmat perseilijät luonnollisesti karsiutuivat ensimmäisinä, aiheuttaen aiheetonta peppukipeyttä. Northpole ei kestänyt lisääntynyttä käyttäjämäärää vaan kaatui. Seuraavina päivinä Northpole oli vielä takkuisa ja ajoittain alhaalla liiallisen käyttöasteen takia.

Kuvalautaa yritettiin aluksi perustaa uudelleen, mutta siitä luovuttiin noin viikon kuluttua kilpailevien lautojen vakiinnuttaessa asemiaan, ja Sukkero ja Perenner vahvistivatkin IRC:ssä ja Northpolessa, että Kuvalauta oli kuollut ja kuopattu. Northpolen lisäksi Kuvalaudan seuraajaksi kohosi myös Ashlamin ylläpitämä Lauta.net. Se otti huimasti tuulta alleen, ja sen satunnainen sai yli 5000 postausta ensimmäisenä päivänään. Toiseksi merkittäväksi seuraajaksi nousi Tornionyymin ylläpitämä Kotilauta. Erinäisten erimielisyyksien jälkeen se yhdistyi Lauta.netin kanssa Ylilaudaksi alkuvuonna 2011, jolloin Tornionyymistä tuli laudan ylläpitäjä. Northpole sinnitteli sen rinnalla vuoteen 2014 asti.

Kuva(lauta)galleria

Linkkejä