Leekspin

Meemi.infosta
Leekspinin kaikuja myöhemmässä lautakulttuurissa

Leekspin, Leek Spin tai Loituma Girl on lyhyt flash-animaatio, joka aikoinaan oli eräs varhaista lautakulttuuria hallinneista meemeistä. Se sai alkunsa huhtikuun lopulla 2006 ja tuli nopeasti suosituksi mm. 4chanissa ja sittemmin myös laajasti normojen keskuudessa. Vielä Kuvalaudan varhaisaikoina meemi oli niin suosittu, että luultavasti jokainen nyymi anon joko vihasi tai rakasti sen pyörimistä langoissa.

Animaatio koostuu neljän framen loopista, joissa Bleach-animesarjan hahmo Orihime Inoue pyörittää purjosipulia (tarkkaan ottaen aasialaista pillisipulia) ja taustalla kuuluu suomalaisen Loituma-yhtyeen versiota vanhasta suomalaisesta kansanlaulusta Ievan polkka.

Meemin suosion kasvaessa tehtiin animaatiosta ja laulusta paljon erilaisia variaatioita ja versioita. Vuonna 2007 julkaistiin Vocaloid-laulusyntetisaattorin äänikirjasto Miku Hatsune, jolla tehty versio Ievan polkasta nousi Mikun ja yleisesti vocaloidien läpimurtohitiksi ja suureksi meemiksi itsessään; version seurauksena Mikun symboliksi vakiintui Leekspinistä omaksuttu vihannes. Memeologiselta kannalta tämä vocaloidversio Ievan polkasta sopii edustavaksi esimerkiksi erittäin onnistuneesta fuusiointipakotuksesta. Huomionarvoista on myös se, että näiden kansainvälisten jättimeemien myötä nousi Ievan polkka mahdollisesti kaikkien aikojen kuunnelluimmaksi suomenkieliseksi lauluksi.

Videoita

Aiheesta muualla