Minilauta

Meemi.infosta
Minilaudan maskotti

Minilauta (kavereiden kesken Minis tai Minari) on 25. marraskuuta 2021 perustettu suomalainen lauta.

Minilauta on pyrkinyt tarjoamaan käyttäjilleen mahdollisimman puhtaan lautailukokemuksen. Lautaa ylläpitää AdMini, joka on tunnettu räväköistä kannanotoistaan, kuten "lurk moar" ja "mene uuniin".

Sisällöltään Minilauta on ollut huomattavasti vapaampi kuin suurimmat suomilaudat, ja sen käyttäjäkunta muodostui suurimmaksi osaksi vanhoista kuvalautalaisista; vanhahomoista, jotka kaipaavat perinteistä lautailukokemusta; ja uushomoista, jotka kaipaavat anonyymimpaa ja puhtaampaa lautailukokemusta.

Minilaudan on usein virheellisesti oletettu olevan "Ylilaudan manttelinperijä". Laudan mainostaminen Ylilaudalla onkin johtanut siihen, että Minilaudan taso vaihtelee voimakkaasti riippuen siitä, kuinka paljon Minilautaa on pakotettu Ylilaudalla. Minilaudan perustajan AdMinin mukaan Minilaudan ei ole tarkoitus korvata Ylilautaa, vaan toimia perinteisenä kuvalautana lautakulttuuria arvostaville nyymeille.

Minilauta pyörii AdMinin kehittämällä avoimen lähdekoodin lautasoftalla miniboard

Historiaa

AdMini ohjeistaa uushomoja

Alkuvuonna 2022 Minilautaa mainostettiin Ylilaudalla muutamalla tiedostolla, joihin oli piilotettu maininta Minilaudasta. Eräs niistä oli ilmeisesti nyymin itse puhuma japaninkielinen mp4-videotiedosto, joka näyttää päällisin puolin matkailumainokselta tai vastaavalta.

AdMini kertoi 8. elokuuta 2022 sulkevansa Minilaudan piakkoin. Syynä tähän oli erään nyymin Torin tai VPN:n kautta /jp/-alalaudalle postaama lapo. Minilaudan nyymit kuitenkin vetosivat Ad-Miniin, jotta tämä jatkaisi lautaa. Lisäksi nyymit antoivat kehitysehdotuksia, jottei vastaavaa voisi enää tapahtua uudestaan.

Minilaudan nyymikunta jakautui ennen jatkamispäätöstä muutamille muille laudoille, kuten Loistolaudalle ja Pohjoislaudalle. Eräs nyymeistä perusti lisäksi Hiekkalaatikko-nimisen laudan, jonka kuitenkin poisti jo noin 26 tunnin kuluttua, kun Minilauta ei sulkeutunutkaan ainakaan heti.

Pari päivää myöhemmin AdMini perui sulkemispäätöksen. Jupakan johdosta Minilaudalle Torin ja VPN:n kautta postaaminen estettiin joksikin aikaa.

AdMini ilmoittaa laudan sulkeutumisesta

Marraskuussa 2023 Minilaudalle lisättiin uudelleen joitakin alalautoja, jotka sieltä oli aiemmin poistettu lapoepisodin jälkeen.

AdMini ilmoitti 19. marraskuuta 2023 Minilaudan sulkeutuvan samana päivänä kello 17:23 UTC. Samalla tuhoutuisivat myös palvelimet ja backupit. Lauta todella sulkeutui 19:23 Suomen aikaa, vaikka muutamat metardit uskoivat viimeiseen asti adminin vain rölläävän. Ei ole olemassa raakaa dataa siitä, minne nyymit lähtivät Minilaudalta maanpakoon, mutta ainakin osa päätyi Loistolaudalle.

Jälleensyntymä

Helmi-maaliskuun vaihteessa 2024 Ad-Mini valitteli ainakin Loistolaudalla sitä, että kukaan ei ollut saanut aikaiseksi varteenotettavaa vaihtoehtolautaa Minilaudan kuoleman jälkeen. Hän pohdiskeli tämän johdosta Minilaudan perustamista uudelleen, mutta poisti myöhemmin asiaa käsitelleet viestinsä.

Illalla 3. maaliskuuta Minilauta palasi yllättäen elävien kirjoihin, ja vieläpä samassa osoitteessa kuin entinen versiokin.

Sekalaista

Minilaudalle ei ole mahdollista luoda käyttäjätunnusta. Alkuperäisen Minilaudan Satunnaiseen mahtui kerrallaan 200 lankaa, ja kunkin langan bumplimit oli 200 viestiä. Laudalle oli asennettu Ruffle, jolla voi emuloida Flash-animaatioita.

Alalaudat

Seuraava luettelo koskee uutta Minilautaa:

Alkuperäisen Minilaudan lautaluettelosta löytyi lokakuussa 2022 muutaman päivän ajan lisäksi /fap/-linkki, mutta se vei todellisuudessa Loistolaudan /fap/:iin; Ad-Mini ilmeisesti kyllästyi jatkuvaan pornoon Satunnaisessa.

Linkit