Stable Diffusion

Meemi.infosta
Stable Diffusionilla luotu pepemaisema
Taiteilijoiden peppukipu alkoi nopeasti

”((Be me)), can't stop (prompting), thinking and posting in prompts, post by (anon:1.4), (Shitpost)”

-Nyymi 4chanilla lokakuun alussa 2022

Stable Diffusion on 22. elokuuta 2022 julkaistu koneoppimiseen perustuva ohjelmisto, joka generoi kuvia promptin eli lyhyen sanallisen kuvailun mukaisesti. Ohjelmistolla voi myös generoida kuvia "img2img", eli muodostaa uusi kuva promptin ohjeiden mukaisesti vanhan kuvan pohjalta. Käyttäjä voi kirjoittaa myös negatiivisen promptin, joka kertoo ohjelmistolle asiat, joita kuvaan ei haluta.

Toisin kuin monet edeltäjänsä, on Stable Diffusion kenen tahansa rillirouskun vapaasti ladattavissa; omalle koneelle asennettuna ei ohjelman käyttöä rajoita minkäänlaiset moraalihomojen kovakoodaamat estot. Näin ollen, kuten arvata saattoi, muodostui heti julkaisun jälkeen Stable Diffusionin näkyvimmäksi käyttötarkoitukseksi pornon generoiminen. Coomereille Stable Diffusion tarjoaa mm. klassisten maalarimestarien tyyleillä generoituja isorintaisia muunnelmia populaarikulttuurin naishahmoista, sekä tarvittaessa myös samantyyppisiä animehahmoja. Yhteistä näille teoksille oli ainakin vielä vuoden 2022 lopussa hahmojen karsea anatomia, erityisesti käsien ja sormien epämuodostuneisuus (ikään kuin coomerit sellaisista pikkuseikoista välittäisivät).

Ohjelmistoa on myös käytetty hassunhauskoihin meemiparodioihin, kuten esimerkiksi iloisten kauppiaiden piilottamiseen mitä yllättävimpiin taideteoksiin. Vaikka anatomisesti realistisen käden mallintaminen on Stable Diffusionille (tätä kirjoittaessa, lokakuun lopussa 2022) vielä liki ylivoimainen tehtävä, pelkäävät monet taiteilijat suuresti ammattinsa tulevaisuuden puolesta. Toisaalta Stable Diffusion ja tulevat vastaavanlaiset ohjelmistot voidaan nähdä taiteen luonnin demokratisoitumisena, kun lahjattominkin jonne voi nappia painamalla generoida sellaiset paskapostausmeemit ja runkkumatskut kuin haluaa.

Prooooomptausgalleria

Katso myös

Linkkejä