Soittakaa paranoid

Kohteesta Meemi.info
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Soittakaa paranoid on wanhin suomalainen meemi ja pitkälti pakotettu. Se ilmestyi 1980-luvulla, ja vielä tätä nykyä saattaa kuulla jonkun älypään huutavan keikoilla, autotalleissa yms. musiikkitapahtumissa pyynnön soittaa Black Sabbathin "Paranoid" -kappale.

Alkuperä

Huuto esiintyi alunperin Pahkasika-lehdessä ja Alivaltiosihteeri-orkesterin radilähetyksissä, josta se kasvoi sisäpiirivitsiksi Tampereella. Myöhemmin meemi levisi muunmuassa "Soundi"-lehden mukana muualle Suomeen. Tunnetuin pakottaja edellämainitun lehden parissa työskennellyt Juho Juntunen. Ottaen huomioon että meemi ilmestyi aikana, jolloin internet oli vasta syntymässä, on ihme että näinkin pakotettu lausahdus on edelleen ihmisten tietoisuudessa.

Mahdollinen syntytarina

Tamperelainen tatuointiliikkeenpitäjä ja maineikas Soundi-lehden rocktoimittaja Juho Juntunen oli 1980- ja 1990-luvun taitteessa käymässä prätkäjengin kokoontumisessa Daytonassa Floridassa yhdessä ruoveteläisen Iivu Asunta -nimisen tatuoijan kanssa. He dokailivat illalla suomalaisten prätkäjätkien kanssa hienon hotellin ala-aulassa, jossa vanha mies pimputti pianoa ja musta naislaulaja esitti jazzin ikivihreitä. Se kävi ennen pitkää Juholle ja Iivolle sietämättömäksi ja jompikumpi heistä - luultavimmin Juntunen - keksi huutaa naislaulajalle suomeksi: "Soita Paranoidi!" Se herätti suurta hilpeyttä paikalla olleissa suomalaisissa ja huutoa jatkettiin. Laulaja oli tietenkin täysin ulalla. Suomeen palattuaan Juho Juntunen jatkoi prätkäjätkien kanssa liikkuessaan "Soittakaa Paranoid!"-huutelua baareissa ja bändikeikoilla