|
”av yv”
-naisen ääntelyä Facebook-kirpputoriryhmässä
Facebook on vuonna 2004 perustettu sosiaalinen media. Palvelu oli 2000-luvun lopulla ja 2010-luvun alussa suhteellisen suosittu monen ikäisten normaalihomojen keskuudessa. Esimerkiksi IRC-Galleria käytännössä menetti kokonaan merkityksensä sen suosion nousun takia. Sittemmin sen ovat syrjäyttäneet muun muassa WhatsApp, Discord, Snapchat ja etenkin veetien keskuudessa TikTok.
2020-luvulle tultaessa iso osa nuoremmista käyttäjistä on kaikonnut Facebookista joko lopettamalla sinne kirjautumisen tai poistamalla käyttäjänsä kokonaan. Facebookin keskivertokäyttäjä on siis nykyään pikemminkin kiukkuinen ja tyhmä boomer, joka kuuluu yhteen tai useampaan Facebookin harraste- tai kirpputoriryhmään.
Facebookista uliseminen ja Facebook-tunnusten poistamiseen kehottaminen on tavannut olla eräs nyymeille tyypillinen taipumus.
Käyttäjän luominen Facebookiin on aina ollut ilmaista. Kuitenkin jos jokin asia on ilmainen, käyttäjä on itse tuote jota myydään. Facebookiin onkin lisätty aina vain enemmän mainoksia käyttäjien toljoteltavaksi, ja varsinaista käyttäjien luomaa sisältöä saa etsiä niiden seasta kissojen ja koirien kanssa.
Suunnilleen vuodenvaihteesta 2023–2024 alkaen Facebook on myös täyttynyt niin sanotusta AI slopista eli tekoälyllä luoduista surkealaatuisista kuvista. Boomerit, afrikkalaiset, pajeetit yms. tyypillisesti luulevat silti kyseisiä kuvia ihmisten tekemiksi.
Feikkikäyttäjän luominen Facebookiin onnistuneesti
Nyymillä voi olla monenlaisia syitä luoda Facebookiin tekaistu käyttäjä. Tässä on siihen siis joitakin ohjeita:
- Jos omistat jo käyttäjän Facebookiin, käytä ainakin aluksi eri IP:tä kuin mitä normaalisti käytät.
- Valitse feikkikäyttäjäsi nimeksi sellainen, jolla saa Googlesta hakutuloksia. Erään nyymin aikoinaan käyttämä nimi Tuire Yli-Baskeri on hyvä esimerkki nimestä, jollaista ei kannata valita.
- Käytä hetki miettiäksesi, millaisella tyylillä aiot postata Facebookiin ja viestiä ihmisten kanssa. 35-vuotias IT-yrittäjä tuskin puhuu samalla tavalla kuin 16-vuotias teinityttö ja toisinpäin.
- Jos aiot käyttää feikkikäyttäjää esim. kiimaisten ykäsonnien huijaamiseen, hanki riittävän iso setti kuvia samasta naisesta. ImageFap ja Motherless ovat amatöörimuijien gallerioineen hyviä lähteitä.
- Älä valitse selkeästi ei-suomalaisen näköistä henkilöä profiilikuviesi lähteeksi, ellet esiinny sellaisena muutenkin.
- Muokkaa tarvittaessa kuviasi esim. peilaamalla tai rajaamalla, jos tiedät, että niistä on muuten mahdollista saada käänteisellä kuvahaulla tuloksia.
- Jos peilaat selfien, kannattaa kääntää kännykän yksityiskohdat (kamera, valmistajan nimi, omenalogo ym.) kuvankäsittelyohjelmalla oikein päin. Ainakaan kiimaiset ykäsonnit harvemmin tosin ovat erityisen älykkäitä, eivätkä välttämättä edes huomaa kyseisiä yksityiskohtia.
- Postaa toisinaan myös itse ottamiasi kuvia satunnaisista asioista joita tapaat ja teet, jos voit tehdä niin rikkomatta anonymiteettiäsi.
- Ota tarvittaessa useampi kuva samalla kertaa, jotta voit niitä eri kerroilla postaamalla esittää tekeväsi samaa asiaa (esim. jossakin paikassa käyminen) useammin kuin oikeasti.
- Voit myös luoda feikkikäyttäjäsi tueksi muita käyttäjiä, esimerkiksi vanhemman, sisaruksen, parhaan ystävän tms.
- Piilota feikkikäyttäjän kaverilista muilta kuin itseltäsi, jos sillä on liian vähän kavereita. Epäilyttävyyden rajaa on vaikea määritellä, mutta sen alueelta poistuu ehkä jossain 50–100 kaverin kohdalla.
Katso myös
Aiheesta muualla
- https://www.feissarimokat.com/ – koottuja suomalaisten Facebookin käyttäjien hölmöilyjä, aitoudesta ei ole tosin takeita