Siirry sisältöön

Paint-meemit

Meemi.infosta

Paint-meemeillä tarkoitetaan Paintilla tehtyjä piirroksia, joista on kehkeytynyt aikojen saatossa meemuja. Lähes aina paint-meemit ovat olleet alunperin sarjakuvien osia, josta ne on irrotettu meemiksi. Uusia paint-meemuja keksitään lähes koko ajan paint-taiteilijoiden paljouden ja luovuuden takia, mutta vain noin puolet jää elämään sekä jatkuvaan käyttöön. Yhä harvempi suoriutuu Paint-foorumin, paintin nykyisen keskittymän ja Naurunappulan, paintin entisen keskittymän ja paintin syntysijan, ulkopuolelle. Huomattavalla osalla paint-meemuista on alkuperänsä jossain muussa meemissä.

Tämä sivu käsittelee mahdollisimman kattavasti paint-meemuja, niiden historiaa ja käyttötapoja.

Tunnetuimpia paint-meemuja

Paint-meemuja on lukemattomia, mutta toiset ovat tunnetumpia kuin toiset. Tässä kategoriassa käsitellään niitä meemuja, jotka tulevat useiten nyymien mieleen paintista puhuttaessa. Yleensä nämä meemut ovat selviytyneet suomilaudoille asti, mutta pari on päässyt nyymien suosioon jopa maailmanlaajuisessa mittakaavassa.

Rage

Rage
Ensimmäinen fuu fuu -sarjakuva

Fuu fuu (myös rage) on paint-meemi, jonka alunperin Sakolut piirsi. Fuu fuu on alun perin johdettu tunnetusta rage-meemistä. Fuu fuu on paint-taiteen paitsi kuuluisin myös muokatuin meemi, sillä se on muokkaantunut aikojen saatossa lukemattomiin muotoihin, joista suurin osa on lähinnä marginaaliteoksia, jotka tuntevat vain kaikkein eniten paint-taiteesta kiinnostuneet ihmiset, kuten todella tuntematon pedobear-fuu. Ilofuu sekä surufuu ovat tunnetuimpia rage-muunnelmia, mutta nekin ovat lähinnä Paint-foorumilla ja Naurunappulassa käytettyjä. Kyseisistä muunnelmista ensimmäistä käytetään ilon tunteisiin, toista taas suruun.

Itse päämeemiä eli fuu fuu:ta käytetään tilanteissa, jossa hahmo suuttuu. Usein suuttuminen tapahtuu, kun uhriin käytetään coolface -meemiä. Tähän vastataan joko Get out from here - tai Fuu fuu -meemillä, kumpikin on yleensä tässä tapauksessa synonyymi toiselle vaikka rage onkin lievästi vihaisempi muoto. On myös nähty tapauksia, jossa Fuu fuu ja Get out from here! yhdistetään Fuu fuu! Get out from here! -meemiyhdistelmäksi.

Get out from here!

Mahdollisesti kuuluisin get out from here-kuva

Get out from here! on yksi klassisimmista paint-meemeistä. Sen on keksinyt melko yllättävästi Sakolut, joka on keksinyt myös mm. paint-versiot ragesta sekä coolfacesta. Alunperin "get out from here" lienee vääristynyt versio alkuperäisen coolface-sarjakuvan repliikistä "get the fuck out of here", mikä olisi loogista, onhan paint ollut alunperin parodiaa näistä sarjakuvista. Meemi vääntyy myös edellä mainittujen ragen ja coolfacen tavoin moniin muotoihin, esim. "get here from there's!". Get out from here rinnastetaan usein Mikki Hiireen, mutta meemi on vakiintunut paint-taiteen kehittyessä samanlaiseksi kuin rage tai monet muut meemit eli sitä voi käyttää milloin tahansa hahmosta riippumatta.

Get out from here-meemiä käytetään silloin, kun joku on erityisen suuttunut jonkun vastaukselle tai joku on vetänyt coolfacet. Get out from here-meemin käyttäjä on tässä tapauksessa usein sama kuin se joka on saanut aiemmasta viestistään coolfacet, mutta joskus tässä on eri henkilö joka on usein toisen käyttäjän kanssa samaa mieltä jostain asiasta. Get out from here on hieman lievempi kuin paint-rage, jota käytetään usein raivon ollessa yhä suurempi. Ei ole kuitenkaan epätavallista että näitä käytetään samassa yhteydessä.

Do you have problem?

”Coolface toimii aina.”

-Sakolut


Do you have problem? taiteilija Sakolutin luonnostelemana.

Do you have problem? (myös coolface tai goolface) -meemi on tullut tunnetuksi keksijänsä Sakolutin sarjakuvista. Meemissä on oleennaista sen alkuperä, joka on johdettu suositusta coolface/trollface-meemistä.

Meemin käyttötarkoitus on välttää jokin tilanne ilmeellä, joka saa uhrinsa vihaiseksi. Vihainen uhri vetää tavanomaisesti fuu fuut tai vaihtoehtoisesti Get out from here! -meemit. Myös näiden kombinaatio, Fuu fuu! Get out from here! on mahdollinen reaktio. Do you have problem? -meemin toimivuutta pidetään täysin varmana, lähes jokaisessa tapauksessa käytettynä meemi saa uhrinsa onnistuneesti vihaiseksi.

Gidingsman

Laudoilla käytetyin gidingsman-kuva.

Gidingsman on myös tunnettu paint-meemi. Sen alkuperät ovat 4chanin Are you fucking kidding me-meemissä. Gidingsman on erittäin uskollinen alkuperäiselle, sillä kasvot ovat usein todella lähellä alkuperäistä ja alkuperäinen meemin tekstiä käytetään usein, vaikka joskus se taivutetaan paintin huonolle kieliasulle sopivammaksi oheisen kuvan tapaan. Gidingsmanilla vastataan kaikkeen, mikä tuntuu vastaajan mielestä erittäin tyhmältä. Gidingsmania voi myös käyttää asioihin jotka ovat uskomattomia mutteivat tyhmiä. Meemi on kuitenkin sen verran sarkastinen ja turhautunut, että siitä voi helposti saada väärän mielikuvan. Sen takia tätä ei suositella.

Regressman/oh dog what done

Oh dog what done

Regressman tai oh dog what done on edellisen meemin kanssa suurinpiirtein yhtä tunnettu meemi. Meemillä on, kuten muillakin tähänastisilla meemuilla, alkuperänsä jossain 4chanin meemissä eli tässä tapauksessa Oh god, what have I done-meemissä, jossa vaaleanpunainen mies istuu nurkassa miettien tekemisiään spiraalin ollessa taustalla. Kuten alkuperäisessä, regressmanissa voi olla kuka tahansa henkilö, mutta taustalla oleva hypnoottinen spiraali säilyy aina. Regressman tosin taivuttelee paintille ominaisesti sanoja. Tällä tavoin on syntynyt myös tunnetuin paint-lausahdus tästä meemistä eli oh dog what done.

Aku-sedä/Disney-maailman hahmot

Aku-sedä, eli Aku Ankka, on legendaarisesta sarjakuvasta otettu hahmo. Akua ja lähes kaikkia muita hahmoja samasta sarjasta Sakolut ja myöhemmin muut paint-taiteilijat ovat soveltaneet omiin sarjakuviinsa, jopa siinä määrin, että paint-Akusta on erään nyymin kuuluisan piirroksen myötä tullut kansainvälinen meemi - koska se pohjautuu Suomesta, on myös Sakolutin taide päässyt välitykseen kansainvälisillä laudoilla. Aku-sarjakuvat parodioivat "oikeita" Aku Ankka - ja Mikki Hiiri-sarjakuvia, mutta niissä käytetään meemejä, väärinkirjoitusta, lennokasta piirrosjälkeä sekä niitä tunnusmerkkejä, jotka löytyvät muustakin paint-taiteesta - nämä sarjakuvat sisältävät usein huumoria, jota ei yleensä löytyisi tavallisen Aku Ankka-lehden sivuilta. Akun lisäksi lähes kaikki merkittävät hahmot ovat päässeet osaksi paint-universumia, tunnetuimpina Mikki Hiiri (jota käytetään varsinkin salapoliisitarinoissa), Hessu (joka on poikinut pienen meeminkin, Hessu olet ihan tyhmä), Akun veljenpojat ("Tuvu, Huvu ja Luvu"), Iines (usein "Iinee", liitteenä -setä tai -täti) sekä Hannu.

Linkit