Siirry sisältöön

Wojak

Meemi.infosta

Wojak on Paintissa tehty reaktiokuva hahmosta, jolla on melankolinen ilme. Meemi on saanut alkunsa tiettävästi Krautchanista vuonna 2010, ja sitä käytetään yleensä ilmaisemaan surua, haikeutta tai yksinäisyyttä. Wojakia näkee usein yhdessä Pepen kanssa. Meemi on hyvin tunnettu ja pakotettu. Wojak perustuu etäisesti oman aikansa suurmeemiin Trollfaceen. Wojakista on useita variaatioita, jotka yhdessä muodostavat tämän hetken suosituimman meemien kategorian. Wojak-muunnokset ovat korvanneet täysin historialliset rage comicit internetin yleisimpinä reaktiokuvina. Wojak on tunnettu ei vain laudoilla, vaan laajasti internetissä myös normaalihomojen keskuudessa. Nykyään suurin osa variaatioista on kehittynyt Krautchanin ulkopuolella, erityisesti 4chanissa.

Wojak

Wojakin alkuperä

 
Knowyourmemen mukaan vanhin tunnettu wojak-piirros, postattu 16.12.2009 Sad and Useless -sivustolle
 
Miten wojak-variantit valtasivat memeologiset lokeronsa ragenaamoilta

That feel when no gf

Wojak sai tiettävästi alkunsa yhden nyymin Berndin pakotuksena Krautchanissa noin vuonna 2010. Tämä ilmeisesti puolalainen henkilö, joka kutsui itseään nimellä Wojak, postasi kehnolla englannilla kirjoitettuja masentavia tarinoita elämästään ja käytti kuvituksena myöhemmin "Wojakiksi" kutsuttua kuvaa, jonka tiedostonimenä tuohon aikaan (osa vanhan Krautchanin omalaatuista hienovaraista huumoria oli säilyttää tiedostojen alkuperäiset oudot vieraskieliset nimet) yleensä oli vielä Ciepła twarz eli "lämmin naama". Trollfacea kutsutaan vaihtoehtoisella nimellä "viileäksi naamaksi" (coolface); "wojak"-piirros vaikuttaakin olevan yritys piirtää tuosta kuvasta neutraali-ilmeinen versio. Redditissä alkuperäiseksi Wojakiksi ilmoittautunut henkilö mainitsi, että alun perin piirros on peräisin Vichan-laudalta ja sen alkuperäinen tiedostonimi oli yksinkertaisesti twarz.jpg.

"Wojak" valitteli tarinoissaan usein tyttöystävän puutetta: "that feel when no gf". Tästä sai "Wojakin" käyttämä piirros nimensä "'that feel guy" ja ensimmäiset vuotensa "wojakilla" käsiteltiinkin nimenomaan tunteita ja tuntemuksia, yleensä masentavia ja surkuhupaisia. "That feel" levisi Krautchanista nopeasti muillekin laudoille ja normojen somesivuille; Ylilaudan /int/ kehitti termin korvaajaksi sanonnan "that chair", koska that feeliä pidettiin liian kc tierinä.

Pepe ja wojak

Noin vuoteen 2016 ja Trumpin vaalikampanjaan mennessä oli "that feel" levinnyt 4chaniin asti, jossa sitä jostain syystä alettiin kutsua piirroksen alkuperäisen pakottajan nimellä. Meemin leviämistä helpotti vanha 4chan-meemi my face when, joka samantapaisena oli helposti yhdistettävissä wojakin muotoon. Tässä yhteydessä Wojak törmäsi toiseen nousevaan meemiin, Pepeen, ja nopeasti hahmottui jonkinlaiseksi Pepen vastakohdaksi. Siinä missä Pepe oli ylimielinen ja itsevarma, oli Wojak masentunut ja ahdistunut. Vastakkainasettelu kehittyi kohti äärimmäisyyksiä, kun 4chanin nyymit pelkäsivät normojen "kaappaavan" Pepen ja kehittivät meemistä tämän vuoksi mahdollisimman inhottavia versioita nimellä "Pee pee poo poo". Kuten nimestä arvata saattaa, perustuivat nämä piirrokset lähinnä eritehuumoriin ja niissä Wojakin osa oli kärsiä mitä kauheimmilla tavoilla sadistisen Pepen kynsissä.

Mainittakoon, että Krautchanilla Pepe oli hieman aikaisemmin kehittynyt samanlaiseen suuntaan nimellä "shitposting frog", johon yhdisteltiin laudan muita suosittuja meemejä kuten spurdoa ja yobaa, mutta Wojak jäi tässä vaiheessa vielä meemin ulkopuolelle.

Mielenkiintoisella tavalla Apu apustaja kehittyi Pepestä samoihin aikoihin, kun Wojakista kehittyi "30-vuotias boomer". Wojakin ja Pepen katkera konflikti sai optimistisen lopun, kun Wojak kasvoi elämänsä hyväksyväksi ykäksi ja Pepe taantui lapsenmieliseksi apustettavaksi sammakoksi. Meemien kehityksestä on kirjoitettu ja tubetettu paljon (muka)filosofisia analyysejä, joissa niiden on havainnoitu kuvastavan ihmiskunnan syvimpiä ja perimmäisimpiä vastakkainasetteluita, tarinoita ja arkkityyppejä. Wojakin tarina ei kuitenkaan päättynyt sovintoon Pepen kanssa, vaan jatkui 2020-luvulle edelleen uusia variantteja tuottaen; esimerkiksi pyllykolikkopiireissä "green wojak" ilmaisee nousukautta ja "pink wojak" pörssiromahdusta.

Erilaisia wojakeja

Kun wojak oli levinnyt 4chaniin 2010-luvun puoleenväliin mennessä, meemi koki omanlaisensa renessanssin ja siitä kehittyi useita erilaisia variaatioita, joista suomalaiselle lautakulttuurille oleellisimpia on lueteltu tässä.

30-year-old boomer

Pääartikkeli: Boomer (meemi)

Eräs varhaisimpia wojak-variaatioita on nykyään ei-enää-niin-elinvoimainen boomer-meemi, eli ykäksi muokattu wojak-variantti. Tämä meemi kehittyi 4chanissa vuonna 2018. Meemi toimi alkulaukauksena usealle wojak-meemien sarjalle, joista ensimmäinen oli veetiksi muokattu, nuorempi zoomerina tunnettu wojak. Tässä wojakvariaatiossa oleellista oli ikäluokkien väliset ristiriidat, joissa yleisimmin boomer kiusasi zoomeria.

Boomer ja zoomer toimi insipiraationa niin sanotuille oomer-wojak-variaatioille, kuten coomerille, doomerille ja bloomerille. Näissä meemeissä tyypillistä on joksikin stereotyyppiseksi hahmoksi muokattu wojak, jonka ympärillä on lyhyitä kuvauksia hänen persoonastaan. Vaikka boomer-meemi voidaan nähdä 2010-luvun lopun meeminä, erilaiset oomer-variaatiot ovat yhä hyvin elinvoimaisia.

Soyjak

Pääartikkeli: Soyjak

Toinen varhainen wojak-variaatio on on niin sanottu soyjak-meemi. Nykyään soyjak-meemi on tunnetuin wojak-variaatio sekä ehkä tunnetuin reaktiokuvatyyppi internetissä. Siitä on kehittänyt itsessään useita erilaisia variaatioita. Yleensä soyjak-muokkauksissa toistuvat soijapojille tyypilliset kaljuus, parta, silmälasit ja avonainen suu sekä typerä ilme. Soyjak-meemi kehittyi alun perin soijapoikameemistä muokattuna wojakina. Se sai alkunsa 4chanissa vuonna 2017, ja toimi merkittävänä askeleena uudentyyppisten wojakien kehittymisessä. Lähes kaikki nykyiset wojak-variaatiot perustuvat joko suoraan tai etäisesti soyjakiin. Soyjak esiintyy yleensä vastakkain gigachadin kanssa, tai nykypäivänä vielä useammin pohjoismaalaiselta videopelaajalta näyttävän yes chadin kanssa.

NPC

Pääartikkeli: NPC

NPC-meemi kehittyi vuonna 2018 4chanissa. Lähtölauksena tälle oli 2010-luvun lopun poliittinen ilmapiiri, sekä erityisesti Donald Trumpin presidenttiys. Laudoilla silloin vahvimmillaan ollut parisuhde alt-rightin kanssa toimi inspiraationa vihervasemmistolaisen wojakin luomiseen. Kehityskulku muistuttaaa Pepen vastaavaa politisoitumista.

NPC eli non-player character lyhyesti kuvattuna on harmaa tietokonehahmo, jolta puuttuu kyky itsenäiseen ajatteluun ja joka on koodattu toistamaan yleisesti hyväksyttyjä poliittisesti korrekteja liberaaleja ajatusmalleja. Meemin tarkoituksena on kuvata amerikkalainen vasemmisto tietokonebotteina, jotka seuraavat valtamediaa ja toimivat sen mukaisesti. Sen sijan 4chanin /pol/ia lurkkaavat käyttäjät (PC) ovat implisiittisesti onnistuneet purkamaan koodauksen sekä ovat itsenäisiä toimijoita. NPC ei kyennyt tuottamaan uusia variaatioita, mutta meemi on yhä elinvoimainen jopa siinä määrin, että NPC on muodostunut osaksi ei vaan lautaslangia, vaan nuorison slangia kuvauksena yksinkertaisesta helposti ohjattavasta ja säälittävästä lampaasta.

Viimeisimmät NPC-variaatiot kuvaavat rokotemyönteisiä tai Ukrainaa tukevia NPCeitä, osoituksena kuinka meemin päivänpoliittinen luonne näkyy yhä siinä vahvasti.

Naiset wojakeina

Koska internetin sääntöjen mukaan internetissä ei ole naisia, naishahmot eivät ole koskaan näytelleet suurta osaa wojak-variaatioissa ja naishahmot ovatkin usein sivuhahmoja mieswojakien rinnalla. Tästä huolimatta useita naiswojak-variaatioita on kehittynyt. Yleensä naiswojakit ovat suoria naisversioita mieswojakeista. Varhainen naiswojak-variaatio on tradwife joka kuvaa perinteiseen naisen rooliin tyytynyttä neitseellistä ja nöyrää naishahmoa. Tämän vastakohta on e-thot, joka kuvaa OnlyFansiin tai TikTokiin sisältöä tekevää lutkamaista naista.

Näiden kahden wojak-variaation lisäksi esimerkiksi doomerista on kehittynyt omanlaisensa naispuolinen wojak-variaatio. Tämän lisäksi tunnetaan muun muassa egirl ja arthoe. Boomer-meemiin epäsuorasti perustuva nykyään melko kulahtanut cool wine aunt on myös hyvä esimerkki luovasta naishahmojen kuvauksesta wojakeissa.

Naishamojen lisäksi etniset vähemmistöt on kuvattu heikosti wojakeissa, joskin Twitterissä kehittyi vuonna 2020 eräänlainen mustien wojakien sarja. Näissä meemeissä yleensä käsitellään rasismia.

Chudjak

Pääartikkeli: Chudjak

Eräs vähän myöhempi wojak-variaatio, jota voidaan pitää soyjakin että perillisenä sekä antiteesinä, on chudjak. Meemi piirrettiin alun perin vuonna 2020 El Pason hieroja Patrick Cruciuksen naamasta ja tunnettiin varhaisesa vaiheessa nimellä le /pol/ face. Chudjak kuvaa 4chanin /pol/ia lurkkaavaa meemikonservatiivista soijainceliä. Chudjak on taipuvainen väkivaltaisuuteen ja vihaan naisia ja vähemmistöjä kohtaan. Myöhemmin chudjakista on kehittynyt ironisia variaatioita, joissa chudjak, luuseri-incel, näyttäytyy voitokkaana onnistuessaan suorittamaan esimerkiksi jonkun kansanmurhan.

Chudjak esiintyy yleensä riippuvan soyjakin, erityisesti transuja kuvaavan trannyjakin kanssa. Näissä meemikuvissa chudjak yleensä murhaa trannyjakin. Meemikaksikkoa voidaan pitää oivana esimerkkinä aikalaiskeskustelusta.

Taloyhtiön puheenjohtaja

Pääartikkeli: Taloyhtiön puheenjohtaja

Tunnetuin kotimainen wojak-variaatio on niin sanottu taloyhtiön puheenjohtaja, joka sai alkunsa vuonna 2021 Ylilaudalla. Taloyhtiön puheenjohtajakin perustuu etäisesti soyjakiin. Tässä wojak-variaatiossa taloyhtiön puheenjohtaja kuvaa tukaria, joka on kieltämässä asioita muilta. Tyyppiesimerkki on virkamies tai vastuuhenkilö joka kieltää esimerkiksi taloyhtiön pihalla roskaamisen. Kuitenkin meemi on saavuttanut sellaisen laajuuden, että tällä hetkellä kuka tahansa voidaan kuvata taloyhtiön puheenjohtajana; jopa ironisessa ja ivallisessa merkityksessä tapauksissa jossa jonkun asian kieltäminen olisi todellisuudessa perusteltua. Meemi ei ole saanut merkittävää suosiota suomilautojen ulkopuolella.

Tyypillisiä taloyhtiön puheenjohtajia:

Videoita