Ero sivun ”Psykoosi” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
(ei mitään eroa)
|
Versio 23. lokakuuta 2022 kello 09.36
”Psykoosit tulille”
”Eli lepositeisiin”
-lääkäri
Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Psykoosi voidaan tunnistaa lyhyellä vierailulla Ylilaudalle. Nyymien diagnosointimenetelmä perustuu postaustesi hienovaraiseen analysointiin. Mikäli olet eri mieltä kulloisenkin enemmistön kanssa, sinut voidaan diagnosoida psykoottiseksi.
Psykoosin alalajit
Psykoosia on olemassa useita eri tyyppejä, joista tärkeimpiä eritelty alla.
Hommapsykoosi
Hommapsykoosi (delirium nationis) syntyy usein mm. Sargon of Akkadin YouTube-videoiden liiallisesta katselusta, pelien, kirjojen tai elokuvien kautta syntyvästä epäterveestä kiinnostuksesta kolmatta valtakuntaa kohtaan ja joissakin tapauksissa myös /pol/in liiallisesta selaamisesta. Hommapsykoosin oireisiin kuuluvat mm. holokaustin kieltäminen, "kuujuutalaisten" ja "kulttuurimarxismin" syyttäminen maailman nykyisestä tilasta, usko siitä että valkoihoiset ovat uhattuna rodunsekoittamisen vuoksi vaikka tutkimusten mukaan vain häviävän pieni osa ihmisistä avioituu oman rotunsa ulkopuolelle kuuluvan kanssa sekä äärimmäisissä tapauksissa Suomen Vastarintaliikkeeseen liittyminen.
Takkupsykoosi
Takkupsykoosi (delirium maedaetus, joskus myös mamupsykoosi, mädätyspsykoosi ja etenkin kansankielessä vasennus) on profiloitu erityisesti korkeasti koulutettujen mutta vähän asioita kyseenalaistavien mielenterveydelliseksi häiriöksi. Sitä esiintyy mm. toimittajilla, yliopistojen henkilökunnalla ja jonkin verran myös kirkon työntekijöillä. Takkupsykoosista kärsivät saattavat mm. syyttää "kuunatseja" maailman nykytilasta, vaatia valtavia määriä maahanmuuttajia kotimaahansa ja esittää väitteitä, joiden mukaan mainitut maahanmuuttajat eivät tee rikoksia (etenkään raiskaa) tai ettei islamilla ole tekemistä viimeaikaisten terrori-iskujen kanssa. Ääritapauksissa esiintyy joskus myös pakonomaista tarvetta sytyttää autoja ja busseja tuleen.[1][2]
Animepsykoosi
Animepsykoosi (delirium orientales) syntyy usein sellaisista tekijöistä kuten yksinäisyys, liian vähäinen lepo tarpeeseen nähden sekä tärkeimpänä liiallinen japanilaisen populaarikulttuurin kulutus. Oireita ovat lievissä tapauksissa yletön laudoilla paskapostaaminen, kawaii-sanan käyttö liikaa sekä väärin ja tukien käyttö kokonaisuudessaan animefiguurien ostoon. Vaikeissa tapauksissa saattaa esiintyä myös tytyilyä ja seksuaalista väkivaltaa pikkusiskoa kohtaan potilaan vakuututtua Ore no imouto ga konnani kawaii wake ga nai -sarjan katsottuaan siitä, että insestisuhde sisaren kanssa on olennainen osa normaalia seksielämää.
Milloin hoitoon?
Vaikka ohimenevät harhat eivät ole aina merkki hoitoa edellyttävästä sairaudesta, tällaiset oireet voivat olla psykiatrisen sairauden esioire. Keskeinen osa psykoottisten oireiden ja sairaustilojen hoitoa on pidättäytyminen lurkkauksesta. Koskaan ei voi lurkata liikaa.
Vakavissa tapauksissa Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa apua psykoosista kärsiville ja heidän läheisilleen.
Tunnettuja psykoositapauksia
- Sami Kieksi
- Aleksi Kinnunen
- Palstis
- Mehtis
- Teemu Vehkala
- Vihervasemmisto (takkupsykoosi)
- Saara Huttunen (takkupsykoosi)
- Hommahopot (hommapsykoosi)
- Riku Rantalan näyttelijä (takkupsykoosi)
- Bobonius (animepsykoosi)
- Aito (anime/hommapsykoosi)
- Animenormoista ulisija (animepsykoosi)
- raburaita (animepsykoosi)
- Bora (määrittelemätön)
- Karhupsykoosinyymi (karhupsykoosi)
- Roadman-nyymi (määrittelemätön)