Siirry sisältöön

Pakotus

Meemi.infosta
Versio hetkellä 10. tammikuuta 2022 kello 13.27 – tehnyt Jonne Webber (keskustelu | muokkaukset) (Kuinka pakottaa meemiä?)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Mainitsiko joku hatsapurin?

”Onnistunut pakotus toimii kuin näkymätön radioaktiivinen säteily: kohde ei edes huomaa altistuneensa sen vaikutukselle.”

-Putin-trollien käsikirja vapaasti käännettynä [lähde]


Pakotus (Ammattilaisjuomaraha: kirjoitetaan ilman i:tä) on jonkin hokeman ja/tai kuvan toistuvaa postaamista, jonka tarkoituksena on tehdä kyseisestä hokemasta ja/tai kuvasta meemi. Pakotuksen aloittaa yleensä yksittäinen henkilö tai pari kaverusta. Jos pakotus onnistuu, sivulliset lähtevät siihen mukaan ja bumppailevat pakotuslankoja sekä tekevät omia. Oikein hyvin kehittyessään pakotus voi kasvaa lopulta oikeaksi meemiksi. Pakotusyritysten meemistatus on usein kiistan aihe, kun nyymit väittelevät siitä, onko pakotus kehittynyt jo tarpeeksi ja aiheuttaako kyseenomaisen kuvan tai hokeman näkeminen kyllästymisen tunnetta. Epäonnistuneet pakotukset yleensä jätetään huomiotta ja/tai sageragehidetetään ja unohdetaan.

Usein meemikandidaatti alkaa tuntua pakotukselta kun sitä, esimerkiksi jotakin kuvaa, postataan /b/:lle sellaisenaan ilman minkäänlaista muuntelua tai mielikuvituksen käyttöä. Meemien pakottaminen tällä tavalla on eräs nimihomojen piirteistä.

Esimerkkejä epäonnistuneista pakotuksista ovat esimerkiksi NES-Retku-giffit, Onko kotisi paloturvallinen, Pistorasia, Pyllymukelo, Tomaatti murska Robin sekä Lähiörotat skujaa -videosta peräisin oleva 70-luvun loppu, meno vitun dippi :D.

Kuinka pakottaa meemiä?

  • Toisteleminen on yksinkertaisin ja hankalin tapa. Toistelemisessa pakotettavaa meemiä toistellaan kerta toisensa jälkeen ilman suurempaa vaihtelua. Jos meemin pakotus toistelemalla sitä onnistuu, kyseessä on yleensä joko muutenkin kiinnostava meemi tai sitten tavallistakin sitkeämpi ja pitkäkestoisempi pakotusoperaatio.
  • Hienostuneempi tapa meemin pakottamiseen on sen fuusioiminen. Jos X on vanha ja vakiintunut meemi jolla on jo valmiiksi innokas huutelijajoukko ja Y on uusi, pakotettavana oleva meemi, niin fuusiointipakottaminen tarkoittaa sitä että meemistä Y tehdään versio johon sisällytetään meemin X ominaisuuksia ja saadaan näin tulokseksi meemi Z, jota tämän jälkeen pakotetaan meemin X huutelijoille. Tuossa tilanteessa on varsin todennäköistä, että meemi Z saa niin paljon huomiota, että se vakiintuu tunnetuksi meemiksi meemin X huutelijoiden toimesta. Tuon jälkeen on mahdollista pakottaa alkuperäistä pakotettavana ollutta meemiä Y meemin Z avulla, jolloin sekin melko todennäköisesti saa huomiota ja vakiintuu.
  • Piilopakotus on hieman edellämainittua fuusiointipakotusta muistuttavaa toimintaa, jossa varsinainen pakotettava meemi naamioidaan toisen meemin avulla huomaamattomaksi niin, että meemin omaksuva henkilö ei välttämättä edes huomaa kyseistä meemiä pakotetuksi. Fuusiointipakotuksesta tämä eroaa mm. siten, ettei varsinaista pakotettavaa meemiä tarvitse yhdistää pakotuksen apumeemiin, eikä pakotuksen apumeemin tarvitse olla edes tunnettu. Esimerkiksi piilopakotuksesta käy World Spurdo Day: ensivaikutelman perusteella tapahtuman tarkoitus oli pakottaa spurdoa, mutta Ylilaudan /int/-laudalle postattujen kommenttien perusteella useiden tapahtuman organisoijien varsinainen tavoite olikin hankkia lisää vierailijoita kyseiselle laudalle, eli varsinainen pakotuksen kohde olikin tässä tapauksessa Ylilaudan /int/.
  • Muistiinkirjaaminen esimerkiksi Meemi.infoon on erinomainen, joskin aikaavievä tapa pakottaa huonoakin meemiä. Suurin osa uusista meemeistä unohdetaan nopeasti lautaympäristössä, mutta wikin kaltaiseen digitaaliseen muistiin arkistoituna meemi säilyy unohtumatta ja ajan myötä voi helpostikin muuttua oikeaksi meemiksi tai ainakin viralliseksi esimerkiksi wanhojen aikojen hienoista ja nokkelista meemuista. Malliesimerkki tästä voisi olla meemi Herraskala, jota tuskin kukaan muistaisi, ellei sitä olisi vuonna 2012 lisätty Meemi.infoon.

Esimerkkejä pakotetuista meemeistä