Ylilauta

Meemi.infosta
Versio hetkellä 10. heinäkuuta 2024 kello 15.30 – tehnyt Nyymi81 (keskustelu | muokkaukset) (→‎2024)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

”ei vittu ylis taas vauhdis :DD”

-jonnenyymi

”vittu mä rakastan tätä yhteisöö :D”

-toinen jonnenyymi

”Hyvät naiset ja herrat... Ylilautaaa!”

-Ylilaudan esittely

”Suomen suurin terroristipesäke”

-Satunnaisen kuvaus joskus vuonna yksi ja kaksi

”Käyttäjätilisi on liian uusi viestien lähettämiseen tälle aihealueelle. Sinun täytyy odottaa 30 päivää ennen kuin voit lähettää viestejä. Osta Kulta avataksesi kaikki ominaisuudet.”

-Ylilauta toukokuussa 2024 nyymin yrittäessä tehdä lankaa

Ylilauta (lyh. Ylis) eli lasten sammakkofoorumi on Suomen suurin kuvalauta. Ylilauta oli alunperin vuonna 2010 toiminut testilauta, joka koki uudelleensyntymän vuoden 2011 alkupuolella tapahtuneessa Lauta.netin ja Kotilaudan yhdistymisessä. Ylilauta saavutti välittömästi kuvalautamaisen vihan ja vastaa syöpäisyydeltään melko pitkälti Kuvalautaa, vaikkakin muutama nostalgialasien läpi katsova nyymi väittääkin jotain ihan muuta.

Historia

2011

Ylilaudan kävijämäärä aikavälillä syyskuu 2011 – heinäkuu 2012.

Torstaina 6. lokakuuta 2011 Iltalehti uutisoi Ylilaudasta. Tämän jälkeen Ylilauta saavutti sensaatiomaisen syövän määrän johtuen tulvasta uushomoja ja jonneja, jotka saapuivat Iltalehden sivuilta laudalle. Käyttäjienkin määrä nousi parhaimmilaan 350stä 1900:ään. Ylilauta voidaankin verrata nykyään jonne- ja syöpämäisyydessään Naurunappulaan, Riemurasiaan ja muihin vastaaviin sivustoihin.

Lauantaina 6. marraskuuta 2011, tasan kuukausi Ensimmäisen Jonneaallon jälkeen, Ylilauta suljettiin, kun Viljamin veli oli taas yhdellä tempauksellaan antanut laudalle jo 20. juttakytän. RIP in peaces sweet prince. Tämä osoittautui 20 minuutin kuumottelun jälkeen ylläpidon trolliksi ja noin 100% nyymeistä oli servattu. :DDDDDD

Ylilauta mainittiin Nelosen uutisissa 20. marraskuuta 2011, jonka seurauksena sivustolle tuli järkyttävät määrät neloshomoja.

Ylilauta menetti hetkellisesti hostinsa 28. marraskuuta 2011 palvelutarjoojan joutuessa talousongelmiin. Samoihin aikoihin Ylilaudan ex-moderaattorien toimesta perustettu Nyymichan veti käyttäjiä puoleensa. Ylilaudan laskun aikaa kesti kokonaiset 3 päivää, jonka jälkeen lauta saatiin palautettua normaaliin tilaansa. Nyymichan ja Ylilauta jotkoivat mittelyään kuitenkin vielä tämän jälkeen, mutta pian kukaan ei enää jaksanut kyseistä lautasotaa, vuoden 2011-2012 vaihteessa sota julistettiin päättyneeksi. Ylilauta onnistui pysymään Suomen suurimpana keskustelufoorumina. Nyymichanin ja Ylilaudan välistä kahakkaa onkin luonnehdittu Kolmanneksi lautasodaksi.

2012

Myynti-ilmoitus Ylilaudasta

Aprillipäivänä 1.4.2012 Sopsy päätti tehdä Huuto.net-sivustolle ilmoituksen, jossa hän ilmoitti Ylilaudan myyntikohteeksi 50 000 euron lähtöhintaan. Myynnin piti olla alun perin aprillipila, mutta pian Sopsy vahvisti, että on tosissaan aikeidensa kanssa. Iltalehti teki asiasta uutisen. Kohde sai runsaasti kysymyksiä niin Huuto.netin kuin Ylilaudankin puolella, mutta itse huutoja siitä ei tehty. Sopsyn mukaan kohteesta oli kuitenkin tehty muutamia vakavasti otettavia tarjouksia.

7. huhtikuuta 2012 Sopsy teki jäähyväislangan satunnaiseen, jossa hän kertoi niin omasta lautailuhistoriasta kuin myös Ylilaudan historiastakin. Reiluun kuukauteen ei omistajanvaihdosta ilmestynyt, jolloin useat nyymit uskoivat, että myynti olikin vain huijaus, jolla Sopsy saisi uskoteltua, ettei ole enää Ylläpitäjänä. Yöllä 1. toukokuuta 2012 Ylilauta vaihtoi kuitenkin viimein omistajaa. Myynnin seurauksena .fi-verkkotunnuspääte vaihtui .org:ksi ja vanhat evästeet hävisivät, joten myös lähes kaikki kultatilit hävisivät, koska useimmat jonnet eivät osanneet palauttaa vanhoja evästeitä.

Uusi omistaja huomasi pian ettei Ylilaudalla lyökkään niin hyvin leiville mitä on huhuttu ja Ylilaudalle tuli IP-lasku.

Ylläpidon "Trolliviikko"

  • 27. kesäkuuta 2012 illalla /b/:hen ilmestyi viesti, jossa kehoitettiin ottamaan numerosarja 1893292 talteen. Ilman sitä internetin käyttäminen olisi paljon vaikeampaa kuin ennen. Pian tämän jälkeen tuli ilmoitus, jossa ylläpito kertoi viestien ennakkomoderoinnista 1.7. alkaen.
  • 28. kesäkuuta 2012 yöllä tapahtuneen DDoSsauksen jälkeen jokainen käyttäjä Ylilaudalla sai kultatilin päivän ajaksi. /B/:ssä vietettiin caps lock -päivää laittamalla sinne caps lock -filtteri. /B/ poistui salalautaluokituksestaan.
  • 29. kesäkuuta 2012 ylläpito laittoi Arttu Wiskarin ja Speden kuvan viestikentän kohdalle ja laittoi laudalle soimaan Arttu Wiskarin "Tuntematon potilas" -biisin soimaan. Lisäksi ylläpito alkoi kutsua itseään nimellä "yläkerran jätkä" viittauksena Arttu Wiskarin "Tuntematon potilas" -biisiin. Ylilaudan logo muutettiin logoksi, jossa Spurdo lyö maahan kylttiä, jossa lukee: "Fun allowed".
  • 30. kesäkuuta 2012 yöllä Ylilaudalle tuli Facebook-tykkäysnapit, jotka pysyvät paikoillaan iltapäivälle asti. Samana päivänä ylläpito koki parhaaksi siirtää rupattelulangat uudelle /ru/ (sittemmin /rr/) -alalaudalle, joka aiheutti animehomoissa suunnatonta peppukipeyttä. /b/ vaihtoi nimeään ensin Ennalta-arvattavaksi ja myöhemmin Tasovalitukseksi.
  • 3. kesäkuuta 2012 Ylläpito julkaisi tietoa Astraalitilistä ja sai niskaansa peppukipeitä kommentteja, sekä viestejä, joissa haluttiin Tornionyymi takaisin. Ylläpito siirsi suurimman osan salalaudoista alalauta-luokitukseen. Samana päivänä /b/ redirectasi /B/:hen, jonka tarkoituksena oli jälkeenpäin kerrotun mukaan mitata käyttäjien nimikenttä-mieltymyksiä, päättyen siihen, että /b/:llä sallittiin nimikenttä ja /B/:stä poistettiin. Toisaalta nimikentästä ei ole yksimielisyyttä ylläpidossakaan, sillä /b/:hen ilmestyi yläkerran jätkän postaama sticky, jossa hän vaati nimikentän poistamista. Illalla 3.7. jokaisen viestin eteen ilmestyi /b/:ssä juuh elikkäs tai jokin sen lukuisista variaatioista.

Materiaalia rölliviikolta

Kuvia
Lankoja

Normihomoystävällistäminen

Ylialudan Nimikenttä-äänestys

Ylilaudan normihomoystävällistäminen alkoi "trolliviikon" jälkeen heinäkuun alussa. Toimeenpanijana oli laudan uusi omistaja. Ensimmäisimpiä muutoksia olivat etusivun uudistaminen, äänestys nimikentästä sekä alalautojen lyhenteiden poistaminen. Äänestyksen seurauksena /b/:ssä sallittiin nimien käyttäminen ja /B/ muutettiin nimikentättömäksi alalaudaksi. /B/:n nimi muutettiin sekalaiseksi. Alalautojen lyhenteiden poistaminen aiheutti /meta/ssa suuren valitustulvan, mutta muutaman päivän jälkeen asetuksiin laitettiin painike, josta sai lautalyhenteet sekä vanhan etusivun takaisin.

12.7.2012 laitettiin korostus jokaiseen viestiin, jossa on tuplat tai suurempi getti. Tämän toiminnon piti olla pysyvänä /roll/ -laudalla, mutta koodivirheen vuoksi se ei koskaan toiminut tarkoitetulla tavalla. Myöhemmin samana päivänä koko toiminto poistettiin kokonaan. Useisiin lautoihin lisättiin alakategorioita, joista moni on aikaisemmin poistettu alalauta. Samoihin aikoihin ninja muutettiin salalaudaksi.

2013

25.4.2013 ylläpito poisti nimikentän satunnaisesta, joka aiheutti massiivista peräaukon ärtyneisyyttä nimihomoissa.

6.12.2013 teemaksi vaihdettiin itsenäisyyspäiväteema joka aiheutti monissa vihaa. Teema värjäsi Ylilaudan siniseksi ja sivun yläreunassa vaihtui videoita sivua päiviettäessä. Osa videoista liittyi natseihin ja osa itsenäiseen suomeen. Lisäksi Ylilaudan logo muutettiin hakaristinorpaksi. Myös aikaisempina itsenäisyyspäivinä on ollut erilaisia provosoivia teemoja, muun muassa vuonna 2012 teema vaihdettiin neuvostotyyliseksi.

Materiaalia vuoden 2013 itsenäisyyspäivältä

Kuvia
Linkit

2014

2. helmikuuta 2014 netissä lähti leviämään "STOP YLILAUDALLE!!" -adressi, jossa vaadittiin Ylilaudan sulkemista ja joka nosti Hasanat-nimisen huomiohuoran nyymien tietoisuuteen. Adressi sai runsaasti huomiota ja sitä myös jaettiin Ylilaudalle, jolloin moni meemihahmo Kalle Havumäestä Jenna A:han kävi sen allekirjoittamassa. 3. helmikuuta Ylilaudan ylläpito trollasi Hasanatia feikkisulkemisilmoituksella ja tekemällä /b/:stä piilolaudan.

2017

Alkuvuodesta 2017 jonnet sekä muut Ylilaudan vakiopostaajat saivat tarpeekseen päivittäisistä animehomostelulangoista ja animevastaisuus paisui ennennäkemättömiin mittoihin. Tähän vastauksena ylläpito kielsi animelangat täydellisesti laudalta, paitsi /rr/ sekä /a/ -alalaudoilta. Edes touhou- sekä mangakuvat eivät säästyneet animekaustilta, vaan bännivasaran alle joutuivat kaikki moderaattoreiden mielestä animeksi lueteltu materiaali, jopa >>64000000 -get joka oli "anime kuuluu satunnaiseen". Monet animehomot peppukipeytyivät totaalisesti ja uhkailivat poistua toisille laudoille ja olla ostamatta kultatilejä jos meno ei lopu.

Animeystävät huomasivat nopeasti, että ylläpitäjällä ei ollut öisin noin kello 01–06 yhtäkään moderaattoria paikalla poistamassa lankoja, ja näin animepostaajat ryömivätkin koloistaan laudalle aina pimeän turvin hassupostaamaan kiinalaisia piirrettyjään. Tähän aikaan oli normaalia, että jos joku huomasi että, animelankoja alkoi yhtäkkiä poistua lankaluettelosta tai joku sai bännit, tämä varoitti nopeasti muita moderaattorin heräämisestä muiden viestintäpalvelinten kautta tai tekemällä langan etusivulle. Näin muut ehtivät poistaa lankansa ja välttyivät bänneiltä.

Bännit eivät laudan animehomoja pysäyttäneet, vaan ne kierrettiinkin nopeasti esimerkiksi VPN:n avulla. Tämän johdosta ylläpitäjä asetti /b/-laudalle spämmirajoittimen: vain tunnin olemassa olleella tunnuksella voisi postata kyseiselle laudalle (muutettiin myöhemmin vuorokauteen). Tämän vastaiskuna animehomot loivat useita tunnuksia "varastoon" ja suorittivat niiden turvin koordinoituja iskuja satunnaiseen suoraan kesken laudan vilkkainta aikaa. Näitä sankareita juhlittiin sotaveteraaneina esimerkiksi antamalla Tää :D -ääniä heidän lankoihinsa.

Aprillipäivä sekä animekiellon poisto

Sekä animehomojen että sitä vastustavien ulina lisääntyi ja monet halusivatkin, että laudan satunnaisesta tehdään oikea satunnainen (kaikki paitsi laittomuudet kielletty) animekiellon kumoamisen lisäksi. 1.4.2017 aprillipäivänä laudan jokaiseen kuvattomaan viestiin tuli satunnainen animekuva (aluksi; myöhemmin satunnaiset kuvat käsittivät myös muita ei-animeaiheisia kuvia) sekä viestin perään itkishymiöitä. Lauta näytti vuorokauden ajan lähinnä alaikäisten WhatsApp-ryhmältä, jonka jälkeen animekielto poistui sekä myös muut ylläpitäjän asettamat sisältökiellot. Tarkalleen ottaen animekielto kesti 23.2-3.4.2017.

Siirtymä 2020-luvulle

Ylilauta vietti kymmenvuotispäiväänsä 20. helmikuuta 2021. Vastaanottoa ei järjestetty.

Helmikuussa 2022 alkanut Ukrainan sota erikoisoperaatio aiheutti valtavan määrän keskustelua Ylilaudalla. Keskustelujen alustaksi luotiin uusi alalauta WW3, joka sai pian maineen paikkana, jossa kaikki ovat ryssäpsykoosin vallassa.

Samoin alkuvuonna 2022 laudan mainostilanne alkoi kehittyä siihen pisteeseen, että nyymien ärsytyskynnys ylittyi. Erityisesti peppukipua herättivät Mr. Green -kasinon mainokset, joten nyymit päättivät alkaa itse paskapostaamaan kyseisen kasinon mainoksen kertojaäänen latelemaa tekstiä. Toiminnasta jaettiin runsaasti banneja, joita nyymit ihmettelivät – olivathan he vain tuoneet laudan mainostajalle ilmaista mainosta.

Vuoden 2023 uudistukset

Lokakuun 2023 alussa Ylilaudalle tuli suuria muutoksia, koska Sopsyn taustapiruina toimivat sijoittajat vaativat häntä repimään laudan käyttäjäkunnasta irti lisää rahaa. Laudasta tulikin lähes käyttökelvoton kultatilittömille käyttäjille, koska vanhat langat piilotettiin muilta kuin kultatilin omistavilta nyymeiltä. Muutos aiheutti huomattavan paskamyrskyn laudalla, ja karkotti myös osan Ylilaudan nyymeistä hiljaisille vaihtoehtolaudoille, kylväen tuhoa jäljessään.

Nyymin tulkinta kultatilin taakse piilotetusta pornosta

Uudistusten yhteydessä Ylilaudalle luotiin uudelleen Käsityöt-alalauta ja useita muita pornoaiheisia alalautoja, joihin pääsy edellyttää kultatiliä. Tämän vuoksi Satunnaisessa ruinataan (tilanne loppuvuonna 2023) säännöllisesti kultatilipäiviä kyseisten alalautojen lukemiseen.

Alalaudat ryhmiteltiin lisäksi sivupalkissa eri aihepiireihin, jotka avautuvat plus-merkkiä painamalla.

2024

Ylilaudan /arkisto/ poistettiin tuntemattomasta syystä huhtikuussa 2024. Kesällä monia muita alalautoja poistettiin. Poistot vähemmän yllättäen suututtivat osan nyymeistä. Myöhään illalla 25. kesäkuuta Ylilaudalle tuli tieto, että lauta suljetaan. Toiminta kuitenkin jatkui.

Epävirallinen maskotti

Ylilaudan epävirallinen maskotti, "Yli-chan"

Vuoden 2013 keväällä eräs anonyymi postasi tekemänsä maskotin Ylilaudan /b/:hen, lanka sai suurta huomiota, ja siinä vaadittiin muun muassa logon vaihtamista. Ylläpito kuitenkin kieltäytyi vaihtamasta logoa. Jonnejen aktiivisen pakotuksen ansioista maskotti jäi ylläpidon vastahakoisuudesta huolimatta elämään.

Ylilaudan logoksi valittiin norppa koska piirtäjä oli tytynyymi, ja ylläpito kilpaili kovasti siitä, että saisiko pillua kyseiseltä tytynyymiltä. Koska kukaan ylläpidosta ei osaa koodata, tytynyymin töherrys voitti logo-kilpailun.

Ylilaudan logon nimi on Mahāmudrā, joka tulee sanskritin kielestä. Mahāmudrā kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa "mahtavaa hyljettä". Näin on Ylilaudan ylläpito kaikessa viisaudessaan Facebook-sivullaan todennut.

Hyljettä kutsutaan toisinaan norpaksi, ilmeisesti viittauksena saimaannorppiin. Otuksen lajia ei kuitenkaan liene koskaan kovinkaan tarkasti määritelty.

Logon eri variaatioita

Keskustelualueet

Jäätaiteilijan Ylilauta-aiheinen teos

Ylilaudalla on useita keskustelualueita, eli alalautoja.

Luettelon tiedot on viimeksi tarkistettu heinäkuussa 2023.

Laudat

Salalaudat

Ylilaudalla on myös joitakin piilotettuja osioita, jotka eivät näy etusivulla.

Katso myös

Tuttu tilanne Ylilaudalla

Linkkejä